Prosječne plate programera na Balkanu 2019 (Crna Gora, Srbija,Hrvatska I BiH)

Razlog zbog kojeg mnogi ljudi žele da se prekvalifikuju i postanu dio IT industrije je prevashodno finansijske prirode. To je i jedan od osnovnih parametara zbog kojeg je programiranje jedno od najtraženijih zanimanja u poslednjih deset godina.

Postoje raznorazni članci o prosječnim platama programera u kojima se nekada plate programera “napumpavaju”, uzima se mali uzorak plate, uzimaju se samo plate seniora, itd. Sa druge strane neki eminentni sajtovi na svjetskom nivou nemaju ni približno tačne podatke o prosječnim platama na Balkanu.Tako na primjer u slučaju brdovitog Balkana podaci koji su prikazani na Payscale su korektni, dok npr. Glassdoor site prikazuje znatno niže prosječne plate od onih stvarnih.

Da bi dobili prosječne plate programera naših balkanskih država potrebna je malo dublja analiza. Pa krenimo redom sa državama koje imaju najveće prosječne plate za programere.

Hrvatska

Prosječna zarada programera u Hrvatskoj na svim nivoima senioriteta je 1532 e. Ono što je jako bitno jeste podjela plata po senioritetima, jer čitalac čim vidi ovakvu cifru pomisli da će sa svojim prvim sekundom rada, a bez sekunda iskustva dobiti približno 50 e manje od prosječne zarade. Da bi analiza bila prihvatljivija razložit ćemo plate na prosječne plate za:

Junior programera  1054 e

Medior programera 1479 e

Senior programera   2340 e

Jako je interesantno uporediti I prosječne plate na nivou cijele zemlje sa prosječnom platom programera, tako npr. prosječna plata u Hrvatskoj bez obzira na zanimanje za 2019 godinu je 875 e.

Možemo primjetiti da je prosječna plata programera veća za 657 e odnosno za priličnih 75% u odnosu na prosječnu platu. Takođe interesntno je i da junior programmer ima 179e veću platu od prosječne.

Rast plata programera u odnosu na 2018 godinu iznosi 200e, tako da se dugogodišnji trend rasta plata programera nastavlja.

Srbija

Iako je Srbija daleko od komšija u pogledu evropskih integracija, što se tiče prosječnih plata programera, tu je razlika jako mala, posebno imajući u vidu prosječnu platu nevezano za tip zanimanja na državnom nivou. U Srbiji na svim nivoima senioriteta je 1455 e. Plate po senioritetima su:

Junior programera  710 e

Medior programera 1315 e

Senior programera   2285 e

Prosječna plata u Srbiji bez obzira na zanimanje za 2019 godinu je 458 e. Možemo primjetiti da je prosječna plata programera veća za 997 e, odnosno za enormnih 217%.

Poređenjem prosječne plate na nivou cijele zemlje sa prosječnom platom programera daje nedvosmislen odgovor na pitanje “Zašto postati programmer?” (3x veća plata od prosjeka).

Rast plata programera u odnosu na 2018 godinu iznosi 230e, tako da se dudogodišnji trend rasta plata programera nastavlja i u Srbiji.

Crna Gora

Moramo odmah reći da je uzorak na nivou Crne Gore mali, ali ponosan. Prosječna zarada programera je 1110 e.

Po senioritetima prosječne plate u Crnoj Gori:

Junior programera  605 e

Medior programera 1050 e

Senior programera   2100 e

Prosječna plata u Crnoj Gori bez obzira na zanimanje za 2019 godinu je 513 e. Možemo primjetiti da je prosječna plata programera veća za 537 e, odnosno za enormnih 104%.

Rast plata programera u odnosu na 2018 godinu iznosi 160e, tako da se dudogodišnji trend rasta plata programera nastavlja i u Crnoj Gori.

Bosna i Hercegovina

Prosječna zarada programera u Bosni I Hercegovini je 950 e.

Po senioritetima prosječne plate u Bosni i Hercegovini:

Junior programera  550 e

Medior programera 1050 e

Senior programera   2100 e

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini bez obzira na zanimanje za 2019 godinu je 450 e . Možemo primjetiti da je prosječna plata programera veća za 500 e odnosno za enormnih 111%.

Rast plata programera u odnosu na 2018 godinu iznosi 160 e, tako da se dudogodišnji trend rasta plata programera nastavlja i u Crnoj Gori.

Grafički prikaz prosječnih plata bez obzira na zanimanje i prosječnih plata programera po balkanskim državama:

Zaključak

Ukoliko niste zadovoljni svojim finasijama ili  ste zadovoljni ali hoćete još, jako je prosto, prekfalifikujte se u IT industriju i zaradjujte do 3 puta veće plate od prosjeka.

Imate brdo načina da to uradite. Možete biti samouki, mogu vam pomoći prijatelji iz IT branše, možete se upisati na neki od naših kurseva u okviru International Online School-a (www.ionlineschool.net).

Kako god odlučili samo nemojte da pričate da nemate izbor ili da je on loš, jer biti programmer definitivno se isplati.