Potražnja za programerima neprestalno raste

Zašto potražnja raste?

U današnjem modernom svijetu više je nego evidentan tehnološki napredak I broj digitalnih uređaja koji se koriste. Gdje god skrenete, možete vidjeti studenta npr. u kafiću kako radi na svom laptopu  ili dijete kako igra igrice na pametnom telefonu roditelja. U stvari svi ti ljudi, kao i mi sami susreću se sa procesom digitalne transformacije iza kojih stoje pametne aplikacije, a iza kojih stoji neki računarski program. Iza svakog programa mora da stoji bar jedan programer.

Kroz digitalnu transformaciju prolaze praktično sve poznate grane privrede, zdravstveni sektor, kompletna industrija (auto industrija, mašinska industrija, elektro industrija,..), poljoprivreda, administracija, sektor finansijskih usluga, obrazovni sistem i mnoge druge.

Otuda i velika potražnja za programerima.

Kolika je potražnja u brojevima?

Prema postojećim statističkim podatcima u 2014 godini na svjetskom nivou broj programera je procjenjen na  18, 5 miliona, dok je u tekućoj 2019 procjenjen na 26, 4 miliona.

Dakle za samo 5 godina potražnja za programerima je porasla za nevjerovatnih 40% i ne prestaje da raste. Na primjer samo u USA postoji potreba za oko 200 000 programera godišnje, dok svega oko 30 000 studenata diplomira u oblasti “Računarskih nauka”. Ova enormna razlika ne može biti popunjena čak ni uz prekvalifikaciju koja je nevjerovatno dobra prilika posebno za ljude koji rade za ispodprosječne zarade. U prilog tome da ni prekvalifikacija ne može da pokrije potražnju za programerima i IT stručnjacima govori I to da je potrebno 7 godina kako bi se ovim tempom zadovoljile potrebe postojećih projekata, pri tom ne pominjući uopšte nove projekte.

Ne treba Vam doktorat iz ekonomije da zaključite da ovakav odnos ponude i potražnje značajno utiče I na  finansijki aspekt angažovanja programera (o ovoj temi će biti riječi u narednim tekstovima).

Zašto mnogi, i pored ovakvog stanja, oklijevaju da počnu da se bave programiranjem?

 

Prije svega, mnogi su uplašeni da je ta profesija rezervisana za genijalce i da nisu dovoljno inteligentni da izađu na kraj s programskim jezicima. To je naravno daleko od istine. Uz dovoljno truda, svako može naučiti da komunicira na engleskom, njemačkom, španskom… Zašto ne bi naučio i da piše kodove u programskom jeziku ako je u tome dovoljno istrajan? Glavno je da naučite da razmišljate programerski, a nakon toga, uz pravu edukaciju i konstantnu vježbu, možete savladati bilo koji programski jezik.

Kako postati programer?

Oblast informacionih tehnologija jedina je u stalnom porastu, a IT vještine biće još traženije u budućnosti, pa je odluka da se usavršavate u ovoj oblasti svakako jedna od najboljih koje možete donijeti. U tome vam može pomoći i školovanje u okviru različitih programa International Online school-a.